Nog geen 20% van de familiebedrijven in Nederland worden succesvol door opvolging voortgezet. De andere familiebedrijven stoppen met de onderneming en een beperkt aantal wordt voortgezet buiten de familie.

Opvolging familiebedrijf

Wij vinden dat zonde en zijn van mening dat het slagingspercentage van opvolging van het familiebedrijf binnen de familie omhoog kan. Daarom denken wij als adviseurs met familie bedrijven mee over de overname.

Daar beginnen we liever met u te vroeg mee dan aan de late klant. Een goede en succesvollere opvolging daar start de over te dragen generatie binnen het familiebedrijf bij voorkeur zo’n 5 jaar voor de bedrijfsoverdracht mee.

Familiebelang

Naast alle zakelijke belangen en onderwerpen die in bedrijven aan de orde zijn, is bij het familiebedrijf de extra dimensie van het familiebelang op zijn minst net zo belangrijk. Hoewel die dimensie het familiebedrijf extra charme geeft, kan dat belang zich in sommige gevallen niet altijd goed verstaan met de zakelijke belangen.

Eerste en tweede generatie

De eerste generatie in het familiebedrijf, de oprichters ervan, zien graag dat de tweede generatie, de opvolgers, het bedrijf voortzet. Bij voorkeur op de manier zoals de oprichters het bedrijf gerund hebben. Maar de tweede generatie ziet dat anders, of wil helemaal het bedrijf niet overnemen.

Denken binnen verschillende scenario’s en mogelijkheden waarbinnen de verschillende belangen zijn te verenigen en zoveel als mogelijk allemaal worden gediend helpt de opvolging binnen het familiebedrijf verder.

Advies en oplossingen

De zoon hoeft niet perse de aandelen van vader over te nemen: de dochter kan ook anders bij het familiebedrijf betrokken zijn dan als bestuurder van het bedrijf. Kennis over alternatieven hiervoor kan de bedrijfsopvolging verder helpen en wij hebben die kennis en delen die graag met u.

Hoe combineer je de familiebelangen en de bedrijfsbelangen en andere zakelijke belangen zodanig dat het bedrijf goed en solide kan continueren terwijl het tegelijkertijd gezellig blijft aan de kersttafel met de familie?

Wij adviseren u graag bij deze uitdaging.

Neem contact op

Juridische berichten

Vacature

VACATURE Aansluitpartner (m/v) Commerciële advocaat voor de zakelijke markt Wie zijn wij? WRT Law is een samenwerkingsverband van momenteel vijf advocaten, waarvan drie partners. WRT

Verdere uitbreiding WRT Law

Vanaf 1 juli 2022 zal WRT Law uitbreiden met mevrouw mr. Shasta Rötscheid. Shasta heeft jarenlange ervaring als advocaat binnen het arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Haar